Ενημερωτική σελίδα του Life Radio 91.6 fm                      Πύργος Ηλείας   email: info@life916.gr    

LIfe news

LIfe news

  • Facebook

Το ΕΕΔΕΓΕ, λόγω της αυξημένης χρήσης του διαδικτύου αντιλαμβάνεται την ανάγκη των επιχειρήσεων για ενημέρωση σε θέματα Κυβερνοασφάλειας και συμμόρφωσης με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (GDPR).

 

Προς το σκοπό αυτό, πραγματοποιεί μια δωρεάν διαδικτυακή παρουσίαση (webcast),  με θέμα: «Αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις της Κυβερνοασφάλειας και της Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων στη μετά Covid-19 ελληνική πραγματικότητα».

προκλήσεις που αντιμετωπίζει η επιχειρηματική κοινότητα στις παραπάνω περιοχές, καθώς και
βέλτιστες πρακτικές και συμβουλές διαχείρισης των εν λόγω ζητημάτων.

Παράλληλα θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σε όσες περισσότερες ερωτήσεις τεθούν με σκοπό να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις προκειμένου να ανταπεξέλθουν όσο το δυνατό πιο αποτελεσματικά σε αυτές τις νέες και απρόσμενες προκλήσεις.

 

banner 4
banner 4

press to zoom
banner 3
banner 3

press to zoom
banner 1
banner 1

press to zoom
banner 4
banner 4

press to zoom
1/4
Please reload

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Αλλάζουν «πρόσωπο» οι είσοδοι των πόλεων της Πάτρας, του Πύργου και του Αγρινίου.

 

«Οι πόλεις μας έχουν ψυχή… Είναι η ψυχή των πολιτών που ζουν και κινούνται καθημερινά μέσα σε αυτές. Αλλά και των επισκεπτών τους. Τους αξίζει λοιπόν το καλύτερο. Ένα πρόσωπο που να ανταποκρίνεται στην ομορφιά του τόπου και των ανθρώπων της Δυτικής Ελλάδας. Αυτό το πρόσωπο θέλουμε να φανεί στην Πάτρα, τον Πύργο και το Αγρίνιο σε έναν χρόνο από σήμερα…».

Αυτά, μεταξύ άλλων, επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, κατά την υπογραφή της σύμβασης του έργου «Συντήρηση, αποκατάσταση και άρση επικινδυνότητας των εισόδων – εξόδων της Πάτρας, του Πύργου και του Αγρινίου», που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020, στην έδρα της Περιφέρειας.

Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 8 εκατομμυρίων ευρώ, χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και η υλοποίησή του κατέστη δυνατή μετά από σημαντική επιτάχυνση των απαιτούμενων διαδικασιών το τελευταίο εξάμηνο, ενώ υπήρξαν και πολύ σημαντικές βελτιώσεις ως προς το φυσικό αντικείμενο.

«Παραλάβαμε ένα έργο που χρονολογείται από το 2017, αλλά που επί της ουσίας ξεκίνησε να τρέχει με μεγάλη ταχύτητα μόλις από τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ η οριστικοποίηση της μελέτης εφαρμογής έγινε τον Δεκέμβριο. Τους τελευταίους έξι μήνες λοιπόν, όχι μόνο επισπεύσαμε όλες τις διαδικασίες, αλλά επί της ουσίας, αλλάξαμε και την ίδια την μορφή του, προχωρώντας σε πολύ σημαντικές βελτιώσεις. Γιατί δεν μας αρέσουν οι… μισές δουλειές. Αλλά και γιατί η Περιφέρεια πρέπει να υπακούει στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και να σχεδιάζει έργα μακράς πνοής και όχι μόνο έργα απλής συντήρησης» τόνισε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης, αναφέροντας μεταξύ άλλων, την προσθήκη του κόμβου round about στην είσοδο του Αγρινίου (στο ύψος του υπεραστικού ΚΤΕΛ), την απόφαση αντικατάστασης συνολικά του φωτισμού με λαμπτήρες τύπου led, την χιλιομετρική επέκταση του έργου μέχρι το ύψος της γέφυρας του Χαράδρου στην Πάτρα και μέχρι το ύψος Ερμίτσας στο Αγρίνιο, τη διαπλάτυνση των πεζοδρομίων, κ.ά.

Please reload

Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε

Μείωση σοκ 14% στη ζήτηση ρεύματος.

 

Σημαντική επίπτωση στη ζήτηση ρεύματος προκάλεσε το lockdown της οικονομίας για το μήνα Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία για την πορεία της αγοράς που καταγράφει ο διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς ΑΔΜΗΕ. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του διαχειριστή, το μήνα Απρίλιο καταγράφηκε πρωτόγνωρη μείωση της ζήτησης σε ποσοστό της τάξης του 14% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα ένα χρόνο πριν.

Η κυριότερη αιτία για την κατάρρευση της ζήτησης εντοπίζεται στην κατανάλωση της βιομηχανίας, όπου σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ η ζήτηση υποχώρησε κατά 23%. Δηλαδή μεγάλο μέρος της πτώσης αποδίδεται στην αναστολή της λειτουργίας μεγάλων ενεργοβόρων βιομηχανιών, οι οποίες έκλεισαν τον περασμένο μήνα, υπό το βάρος της κρίσης που προκάλεσαν τα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Η αντίστοιχη μείωση για το Μάρτιο, ήταν 10%. Αξίζει να αναφερθεί ότι ιστορικά η μεγαλύτερη μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι σήμερα είχε καταγραφεί τον Ιούλιο του 2013 και ήταν της τάξης του 12%.

Η μείωση της ζήτησης είναι η μία όψη του νομίσματος για το πως η κρίση του κορονοϊού, επηρεάζει τη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού. Η άλλη όψη αφορά στη ρευστότητα και στην μειωμένη εισπραξιμότητα που καταγράφεται στους λογαριασμούς ρεύματος.

Όπως έχει επισημανθεί  κατά τη διάρκεια των τηλεδιασκέψεων που πραγματοποιούνται από το Υπουργείο Ενέργειας σε όλη τη διάρκεια της κρίσης, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της αγοράς ηλεκτρισμού, η υποχώρηση της εισπραξιμότητας ξεκινά από το 20% ενώ σε κάποιους προμηθευτές φτάνει έως και το 60%, ανάλογα με την εταιρεία και τη σύνθεση του πελατολογίου της.

Please reload

ΣΗΜΕΡΑ ...

Προστασία του Περιβάλλοντος και Κυκλική Οικονομία

Διονύσιος Παναγιωτάρας

Επίκουρος Καθηγητής

Τμήμα Περιβάλλοντος – Ιονίου Πανεπιστημίου

 

Η μεγάλη αύξηση του πληθυσμού της Γης καθώς και η ραγδαία βιομηχανική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια έχουν επιφέρει μείωση των φυσικών πόρων και υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Σύμφωνα με υπολογισμούς για το 2019, η ανθρωπότητα κατανάλωσε τους πόρους του πλανήτη 1,75 φορές ταχύτερα από τις δυνατότητες των οικοσυστημάτων να τους ανανεώσουν. Πολλές μελέτες και διεθνείς οργανισμοί συμπεραίνουν πως για να εξασφαλίσουμε την βιωσιμότητα του Πλανήτη μας, η παγκόσμια οικονομία θα πρέπει να αντικαταστήσει το γραμμικό μοντέλο "παίρνω – φτιάχνω – απορρίπτω" με ένα, όπου η αξία των προϊόντων, των υλικών και των πόρων παραμένει στην αγορά όσο το δυνατόν περισσότερο, με αποτέλεσμα η παραγωγή αποβλήτων να περιορίζεται στο ελάχιστο. Αυτό το μοντέλο ονομάζεται Κυκλική Οικονομία, εντάσσεται στα πλαίσια της προσπάθειας υιοθέτησης της αειφόρου ανάπτυξης και αποτελεί την καινούρια παγκόσμια πρόκληση στις παραγωγικές δομές και δραστηριότητες.

Η Κυκλική Οικονομία στην Ε.Ε. αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα από το 2015, καθώς η Ευρώπη εξαρτάται κατά ένα μεγάλο ποσοστό από τους εισαγόμενους πόρους. Σε μια κυκλική οικονομία, η αξία των προϊόντων και των υλικών διατηρείται, η παραγωγή αποβλήτων και η χρήση πόρων ελαχιστοποιείται, και όταν ένα προϊόν φτάσει στο τέλος της ζωής του, χρησιμοποιείται ξανά για να δημιουργήσει περαιτέρω αξία. Αυτό μπορεί να αποφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη, συμβάλλοντας στην καινοτομία, την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Το νέο πρόγραμμα δράσης της Ε.Ε. για την κυκλική οικονομία μαζί με την στρατηγική για την βιομηχανική παραγωγή και ανάπτυξη, αποτελούν τα βασικά εργαλεία για το σχεδιασμό, την παραγωγή και την εμπορία βιώσιμων προϊόντων. Ορίζουν τις ελάχιστες απαιτήσεις για την αποτροπή της διάθεσης επιβλαβών για το περιβάλλον ουσιών και προσδιορίζουν επιλογές για την προτεραιότητα της επαναχρησιμοποίησης και της επισκευής τους πριν από την ανακύκλωση. Αντικείμενο των δράσεων αυτών είναι: Η ανακύκλωση των αστικών αποβλήτων σε ποσοστό 65% μέχρι το 2035 και η ανακύκλωση των αποβλήτων των υλικών συσκευασίας κατά 70% μέχρι το 2030 (από τα οποία 85% αφορά το χαρτί, 60% το αλουμίνιο, 75% το γυαλί, 55% τα πλαστικά και 30% το ξύλο). Τέλος, σημαντική προτεραιότητα είναι η μείωση της υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων ώστε να καλύπτει έως και το 10% των παραγόμενων αστικών αποβλήτων μέχρι το 2035.

Αυτοί οι στόχοι οφείλουν να αποτελέσουν Εθνική Στρατηγική ώστε η χώρα μας να υιοθετήσει στην πράξη το μοντέλο της Κυκλικής Οικονομίας σε μία "ελεύθερη από απόβλητα – waste free" παραγωγική κοινωνία, συμβάλλοντας καθοριστικά στη Βιώσιμη Ανάπτυξη και στην Προστασία του Περιβάλλοντος.      

1 / 1

Please reload

Η βρετανική Guardian παραληρεί για την Υδρα: «Ετσι μυρίζει ο παράδεισος στην Ελλάδα»

Please reload

AutoSame1.png

Heading 3

Υποστηρίζουμε τα Προϊόντα του
Νομού Ηλείας

Wall Street .... S.O.S

Πατάει “φρένο” η Wall μετά το σοκ στην αγορά εργασίας.

Χάνουν μέρος της δυναμικής τους οι δείκτες της Wall Street καθώς οι επενδυτές επεξεργάζονται τα στοιχεία που έδειξαν το πρωτοφανές σοκ στην αγορά εργασίας από την κρίση της πανδημίας. Τα στοιχεία έβαλαν φρένο στον ενθουσιασμό που πυροδοτεί ο σταδιακός απεγκλωβισμός των οικονομιών από τα lockdowns που επιβλήθηκαν εξαιτίας του κορονοϊού.

Ένας μεγάλος αριθμός πολιτειών στις ΗΠΑ έχει ξεκινήσει την δύσκολη επιστροφή στην κανονικότητα παρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών για τους κινδύνους από το άνοιγμα των οικονομιών πολύ νωρίς και χωρίς να έχει τεθεί υπό έλεγχο η εξάπλωση του νέου κορονοϊού.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ABC παραδέχτηκε εξάλλου ότι υπάρχει ο κίνδυνος να “υπάρξουν επιπλέον θάνατοι” καθώς οι πολιτείες ανοίγουν και πάλι τις οικονομίες τους, προσθέτοντας πάντως ότι “θα πρέπει να ανοίξουμε τη χώρα και θα πρέπει να το κάνουμε σύντομα”.

Οι ΗΠΑ παραμένουν η πλέον πληγείσα χώρα τόσο σε αριθμό νεκρών όσο και κρουσμάτων, με πάνω από 1,2 εκατ. κρούσματα και 71.000 θανάτους σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει το Johns Hopkins University. Σε παγκόσμιο επίπεδο περισσότερες από 250.000 ζωές έχουν χαθεί, ενώ τα κρούσματα ξεπερνούν τα 3,6 εκατ.

Please reload

Bild: «Υπάρχει ελπίδα για τις διακοπές μας και λέγεται Ελλάδα»!

 

Ως ιδανικό τόπο προορισμού για τις διακοπές εν μέσω της πανδημίας χαρακτηρίζουν την Ελλάδα ξένα μέσα ενημέρωσης με μεγάλη επιρροή, που δίδουν ιδιαίτερη έμφαση στην επιτυχία με την οποία η κυβέρνηση αντιμετώπισε την κρίση του κορωνοϊού. 

Σε δημοσίευμά της, η Bild παρουσιάζει τις λεπτομέρειες του ελληνικού σχεδίου για τον τουρισμό. Παράλληλα, η Telegraph θεωρεί την Ελλάδα ως την πρώτη χώρα και μάλιστα χωρίς ανταγωνισμό που πρέπει να επισκεφθεί κανείς μόλις χαλαρώσουν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, ενώ το Euronews μέσα και από συνεντεύξεις δείχνει τους τρόπους με τους οποίους η χώρα μας αντιμετώπισε με επιτυχία το πρώτο κύμα της πανδημίας.

Bild: Mία χώρα δίνει ελπίδα: Η Ελλάδα

«Mεγάλη ανησυχία για τις καλοκαιρινές διακοπές!», γράφει η γερμανική εφημερίδα Bild δίνοντας ταυτόχρονα και τη λύση.

«Αν και το καλοκαίρι είναι πολύ κοντά, φέτος τα σχέδια των διακοπών συνεχίζουν να εκκρεμούν καθώς με την πανδημία του κορωνοϊού εκατομμύρια πολίτες δεν ξέρουν πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση εν μέσω πανδημίας της νόσου Covid-19». 

Please reload

OPTICAL GALLERY.jpg
ΗΛ.ΒΗ.ΖΑΧ 1.png

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2020 .... Η πανδημία.

Δεν υπάρχει επιστροφή, η «κανονικότητα» άλλαξε για πάντα.

 

Η πανδημία ανέδειξε με δραματικό τρόπο μερικές απλές αλήθειες, οι οποίες θάβονται συστηματικά τα τελευταία χρόνια κάτω από ένα βουνό μύθων και ιδεολογημάτων γύρω από την αποτελεσματικότητα της αγοράς και τα προβλήματα του Κράτους.

Φάνηκε τώρα πόσο σημαντικά είναι τα δημόσια αγαθά και ο δημόσιος χώρος, έννοιες που πολεμήθηκαν συστηματικά τις τελευταίες δεκαετίες στο όνομα της αγοράς, της υπερκατανάλωσης και της υπερσυσσώρευσης κερδών.

Τη στιγμή της κρίσης, όμως, οι πραγματικές αξίες έρχονται στην επιφάνεια και συνειδητοποιούμε όλοι τι στ’ αλήθεια είναι σημαντικό. Τι «μετράει» στη ζωή.

Βιώνουμε την αξία της δημόσιας περίθαλψης και το κόστος της υποβάθμισής της, ενώ βγαίνουμε στα μπαλκόνια να χειροκροτήσουμε τους επαγγελματίες της Υγείας που δίνουν τη μάχη με την ασθένεια.

Όμως ακριβώς οι νοσηλεύτριες και οι καθαρίστριες ανήκουν στα πιο κακοπληρωμένα επαγγέλματα (αλλά και τους αφοσιωμένους γιατρούς του ΕΣΥ δεν τους λες και προνομιούχους), παρόλο που η δουλειά τους κάνει τη διαφορά ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο. Η διαφορά ανάμεσα στις αμοιβές τους και σε εκείνες κάποιων «γκόλντεν μπόι» του χρηματοπιστωτικού τομέα, για παράδειγμα είναι χαοτική, σύμφωνα με τον καταμερισμό που κάνει ο νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός.

Τώρα που η πανδημία έκλεισε τη μισή ανθρωπότητα στα σπίτια της, απειλείται μια στις τρεις θέσεις εργασίας και έρχεται μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση, όλοι βασίζονται στο Κράτος, το οποίο επί δεκαετίες ήταν υπό διωγμό.

Μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις δέχονται τεράστια ποσά ως κρατική ενίσχυση, κάποιοι κολοσσοί πιθανόν θα κρατικοποιηθούν, ενώ και εκατομμύρια εργαζόμενοι πληρώνονται πλέον από το δημόσιο σε όλο τον κόσμο.

COVID 19

Ερχεται «τσουνάμι» πτωχεύσεων στην ΕΕ

Ποιοι κλάδοι και εταιρείες «κολοσσοί» καταρρέουν..... Μια πραγματική «καταιγίδα» οικονομικών επιπτώσεων έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού στις επιχειρήσεις .

Μπορεί να πληθαίνουν τα θετικά σχόλια για τη γαλλογερμανική πρόταση σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, ωστόσο ενισχύεται ο προβληματισμός για το κατά πόσο μπορεί να είναι αρκετό αυτό το «μπαζούκα» των 500 δισ. ευρώ για να κρατηθούν στη «ζωή» οι επιχειρήσεις της ΕΕ. Αναλυτές εκτιμούν ότι η πανδημία έχει σαρωτικές συνέπειες στις επιχειρήσεις ακόμα και του σκληρού πυρήνα της Ευρώπης, με το Νότο, ωστόσο, να είναι πιο ανήσυχος.

Όπως αναφέρει η ανάλυση, στην οποία εστιάζει το εβδομαδιαίο δελτίο του ΕΛΙΑΜΕΠ, οι  υγιείς  μικρομεσαίες  επιχειρήσεις,  που  απασχολούν  90  εκατομμύρια εργαζομένους  στην  Ευρώπη,  αναμένεται  επίσης  να  πληγούν. Σύμφωνα με το SMEUnited, το 90% των ευρωπαϊκών μικρών επιχειρήσεων έχουν επηρεαστεί από την πανδημία, με το 30% να υποστηρίζει ότι έχει απωλέσει πάνω από το 80%  των πωλήσεων  του! Επιπλέον, οι βιομηχανίες του Βορρά βρίσκονται στα πρόθυρα πτώχευσης με  τις  αυτοκινητοβιομηχανίες  στη Γερμανία, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο να αναζητούν κυβερνητική  βοήθεια , ήδη, από τα μέσα Μαρτίου.
Αυτό ισχύει και για τις βιομηχανίες χάλυβα καθώς η ζήτηση είναι στο χαμηλότερο
επίπεδο όλων των εποχών, με τα έσοδα της Thyssenkrupp (μίας από τις μεγαλύτερες  βιομηχανίες στον κόσμο) να καταγράφουν ελεύθερη πτώση 95% από πέρυσι. 
Στις  19/05, η Rolls Royce ανακοίνωσε ότι πρόκειται να απολύσει 9.000 εργαζόμενους, το  1/6  του συνόλου του εργατικού δυναμικού της· πρόκειται για τη μεγαλύτερη περικοπή  από την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας το 1987. Παρόλο που η Γερμανία εξακολουθεί να  είναι δύσπιστη  προς την  αυτοκινητοβιομηχανία, μετά το  σκάνδαλο της VW το 2015, η κυβέρνηση δεν έχει άλλη επιλογή από το να την υποστηρίξει, καθώς  αποτελεί σημαντικό  κομμάτι της γερμανικής οικονομίας.

Οι Νότιοι στο μάτι του κυκλώναΕν αναμονή των κρίσιμων λεπτομερειών γι’ αυτό το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς δεν έχει συμφωνηθεί καν εάν οι «ενέσεις» θα είναι επιδοτήσεις ή νέα δάνεια, οι αναλύσεις συγκλίνουν στο ότι ενώ οι «πλούσιοι» του Βορρά θα μπορέσουν να αντέξουν την πίεση και να στηρίξουν τις επιχειρήσεις στρατηγικού χαρακτήρα, οι Νότιοι θα γονατίσουν, όχι μόνο λόγω υψηλής εξάρτησης από τον Τουρισμό, αλλά κυρίως λόγω του μεγάλου Χρέους τους, που περιορίζει την ευχέρεια κινήσεων. Σημειωτέον ότι ακόμα και το πρόγραμμα SURE των 100 δις ευρώ χαρακτηρίζεται, πλέον, μάλλον περιορισμένου βεληνεκούς για να αντιμετωπίσει το κύμα ανεργίας που αναμένεται στην Ευρώπη.

 

 

ΣΧΟΛΕΙΟ

Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία ....

Δημοσιεύτηκε η απόφαση για την επαναλειτουργία των σχολείων, που, όπως έγινε γνωστό τις προηγούμενες μέρες, αναμένεται να ανοίξουν από τη Δευτέρα για τους μαθητές της Γ' Λυκείου και 18 Μαΐου για τους μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου.

Σύμφωνα με την απόφαση, ορίζεται ως απόσταση ασφαλείας τουλάχιστον το 1,5 μ. μεταξύ μαθητών και καθηγητών, οι τάξεις που έχουν περισσότερους από 15 μαθητές μοιράζονται σε νέα μικρότερα τμήματα με αλφαβητική σειρά.

Πάντως, με βάση τα στοιχεία, το 66% των τμημάτων ομάδων προσανατολισμού Γ Λυκείου έχουν αριθμό μαθητών <=15, ενώ το 74% των τμημάτων τομέων Γ Λυκείου στα ΕΠΑΛ έχουν μαθητές <=15.

Παράλληλα γίνεται γνωστό ότι για φέτος δεν διεξάγονται οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις των μαθητών των Γυμνασίων και Λυκείων όλων των τύπων. Εξαιρούνται οι εξετάσεις των κατ' ιδίαν διδαχθέντων και στρατεύσιμων μαθητών, οι απολυτήριες εξετάσεις Γυμνασίου και Γ.Ε.Λ. των παρελθόντων ετών, καθώς και των μαθητών των ΕΠΑ.Λ.

Στους υπολογιστές θα χρησιμοποιηθεί... μεμβράνη οικιακής χρήσης στα πληκτρολόγια κατά το μάθημα της πληροφορικής.

Τέλος τα κυλικεία των σχολικών μονάδων παραμένουν κλειστά μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους, ενώ αποσαφηνίζεται ότι για το σχολικό έτος 2019-2020 δεν πραγματοποιούνται οι εκδρομές, επισκέψεις, περίπατοι, εκδηλώσεις, μαθητικοί αγώνες, προγράμματα ανταλλαγής μαθητών και εκπαιδευτικών και η λειτουργία βιβλιοθηκών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων ορίζεται ότι: 

Σε κάθε αίθουσα διδασκαλίας πρέπει να τηρείται απόσταση ενός και μισού (1,5) μέτρου μεταξύ των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Σε περίπτωση που η τήρηση των παραπάνω αποστάσεων δεν είναι δυνατή, λόγω τυχόν περιορισμών που θέτει το μέγεθος της αίθουσας, το τμήμα χωρίζεται σε δύο ισοδύναμα υποτμήματα κατά τα κατωτέρω.

Ο ανώτατος αριθμός μαθητών ανά αίθουσα διδασκαλίας ορίζεται σε δεκαπέντε (15). Εφόσον υπάρχουν λιγότεροι από δεκαπέντε (15) μαθητές σε ένα τμήμα ή σχολική τάξη, το τμήμα/τάξη αυτό/αυτή λειτουργεί κανονικά όλες τις ημέρες, εκτός και αν οι διαστάσεις της αίθουσας δεν επιτρέπουν την τήρηση των ενδεδειγμένων αποστάσεων μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών.

Please reload

Πυργος.jpg

LOCKDOWN

Κίνδυνο επιστροφής στο lockdown «βλέπει» ο ΠΟΥ....

 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποιεί ότι η πανδημία θα τελειώσει κάποτε, αλλά ο κόσμος δεν μπορεί να συνεχίσει όπως πριν.Κρούει επίσης καμπανάκι για την άρση του lockdown, καθώς ο κίνδυνος επιστροφής σε αυτό είναι πραγματικός αν οι χώρες δεν εγγυηθούν μία προσεκτική και σταδιακή περίοδο μετάβασης.

Μιλώντας για την επόμενη μέρα, ο δρ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους είπε ότι ο ΠΟΥ έχει εξετάσει τις αντιδράσεις των χωρών στην πανδημία και θα τις παρουσιάσει την κατάλληλη στιγμή. Προς το παρόν, όπως δήλωσε, προέχει ο πόλεμος κατά της «πυρκαγιάς» που έχει εξαπλωθεί σε όλον τον κόσμο.

Με τη σειρά του, ο δρ. Μαρκ Ράιαν είπε ότι ο ΠΟΥ μπορεί να παρέχει υπηρεσίες διαχείρισης κινδύνου στις χώρες που θέλουν να συνεχίσουν τα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου.

Please reload

Scan_Pic0001.jpg

Σωτήρης Τσιόδρας

Κοροναϊός : Μεταδίδεται από τα κουνούπια;

 

Τα κουνούπια που μεταδίδουν παθογόνα μέσω του σάλιου τους είναι γνωστό ότι ευθύνονται για τον θάνατο τουλάχιστον μισού εκατομμυρίου ανθρώπων κάθε χρόνο και για εκατοντάδες εκατομμυρίων κρούσματα με σοβαρή ασθένεια.

Γίνεται, όμως, ο νέος κοροναϊός να μεταδοθεί από τσίμπημα κουνουπιού;

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας διευκρίνισε πως ο κοροναϊός δεν μεταδίδεται με το τσίμπημα του κουνουπιού, ενώ επανέλαβε την ιδιαίτερη σημασία του καλού αερισμού σε σπίτια και εργασιακούς χώρους, πρακτική που και το καλοκαίρι θα βοηθήσει στον περιορισμό διάδοσης του κορωνοϊού.

«Ο καλός αερισμός και το καλοκαίρι θα είναι σημαντική παράμετρος και ελπίζουμε και οι θερμοκρασίες να μας βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας» σημείωσε χαρακτηριστικά, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της νόσου την Τετάρτη.

Ο κ. Τσιόδρας όμως σχολίασε και την χρήση σίτας, η οποία όπως είπε είναι ένα σημαντικό μέτρο για την αντιμετώπιση μιας άλλης νόσου, εκείνης του ιού του Δυτικού Νείλου. «Φυσικά, η σίτα αποτελεί σημαντική παράμετρος για την αντιμετώπισης κρουσμάτων από τον ιό του Δυτικού Νείλου» σημείωσε ο λοιμωξιολόγος.

Η επιτροπή για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κοροναϊού θα μπορούσε να ανακοινώσει μέτρα καθαρισμού και απολύμανσης των σίτων στα παράθυρα. «Είναι ένα θέμα που αξίζει να συζητηθεί και θα το εξετάσουμε», πρόσθεσε. Η Ελλάδα κατέγραφε πέρσι τουλάχιστον 6 θύματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου που μεταδίδεται από το τσίμπημα κουνουπιού.Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν πληροφορίες ούτε στοιχεία που να δείχνουν ότι ο νέος κοροναϊός SARS-CoV-2 μπορεί να μεταδοθεί από τα κουνούπια. Ο νέος κοροναϊός είναι ένας αναπνευστικός ιός, ο οποίος εξαπλώνεται κυρίως μέσω σταγονιδίων που δημιουργούνται όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει ή φτερνίζεται, ή μέσω σταγονιδίων σάλιου ή εκκρίσεων από την μύτη.

Please reload

43025704_10161099097285226_7138124380529
95651675_2492897237642514_16892588528196

35 ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΚΑΥΤΗΡΙΑΖΟΥΝ ....

Ανοιχτή επιστολή προς τις Ελληνικές Αρχές, τα πολιτικά κόμματα και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στέλνει διεθνή ομάδα επιστημόνων – ειδικών στο κάπνισμα.

 

35 επιστήμονες από όλο τον κόσμο κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας πως «η Ελλάδα πρέπει επειγόντως να υιοθετήσει μια πολιτική ελάττωση της βλάβης από το κάπνισμα».

Στην επιστολή, την οποία υπογράφουν γιατροί και επιστήμονες – ειδική στο κάπνισμα από πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα από όλο τον κόσμο, διατυπώνεται η έντονη ανησυχία για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας 4419/2016 (ΦΕΚ 174/ τ. Ά/ 2016) που προβλέπει τις οδηγίες για την  κατασκευή, πώληση, προβολή, παρουσίαση των προϊόντων καπνού, ηλεκτρονικών τσιγάρων και συναφών προϊόντων.

Οι επιστήμονες αναφέρουν πως «με ιδιαίτερη ανησυχία παρατηρούμε ότι η Ελλάδα θεωρεί σαν άμεση προτεραιότητα τη θέσπιση περιοριστικών, και σε πολλές περιπτώσεις μη εφαρμόσιμων, μέτρων για προϊόντα ελάττωσης της βλάβης στην υγεία από το κάπνισμα (συγκεκριμένα για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα), παρά τα συντριπτικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι αυτά διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη μείωση του καπνίσματος. Όπως πρόσφατα αναλύθηκε σε επιστημονικό περιοδικό, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν είναι προϊόντα καπνού και χρησιμοποιούνται από τους καπνιστές ως ένα υποκατάστατο του καπνίσματος, σε μια προσπάθεια να διακόψουν το κάπνισμα. Υπάρχει μια ευρεία συναίνεση ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι πολύ λιγότερο βλαπτικά από το κάπνισμα, (...) ενώ υπάρχουν συγκεκριμένα δεδομένα που δείχνουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν θετικό αντίκτυπο στη Δημόσια Υγεία στην Ελλάδα. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα χρησιμοποιούνται κυρίως από τους Έλληνες εν ενεργεία και πρώην καπνιστές, ενώ είναι σπάνια η χρήση τους από μη-καπνιστές. Είναι σημαντικό ότι οι περισσότεροι χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων ανέφεραν ότι διέκοψαν το κάπνισμα».

Και προσθέτουν: «αν και όλα τα διαθέσιμα στοιχεία θα δικαιολογούσαν μια στρατηγική υποστήριξης των ηλεκτρονικών τσιγάρων ως προϊόντων ελάττωσης των επιβλαβών συνεπειών για τους καπνιστές οι οποίοι δεν επιθυμούν ή δεν μπορούν να σταματήσουν το κάπνισμα με τη χρήση άλλων μεθόδων στην Ελλάδα, παρατηρούμε ότι οι ελληνικές αρχές ακολουθούν μια διαφορετική πορεία, αφού οι πρόσφατες ανακοινώσεις των Κανονιστικών Αρχών περιλαμβάνουν περιττά και δυνητικά επιβλαβή για τη Δημόσια Υγεία μέτρα, εστιάζοντας στα μη νικοτινούχα προϊόντα ηλεκτρονικού τσιγάρου».

Please reload

Describe your image

press to zoom

Describe your image

press to zoom

Describe your image

press to zoom
1/2
Scan_Pic0001.jpg

LOCKDOWN CΙTΥ

Πολίτες τις πόλης μας στην ξενιτιά

Τους ευχόμαστε τα καλυτέρα….

 

 

Please reload